Site Lange Max

De site Lange Max gelegen in een natuurlijk landschap. (foto R. Roelens)

Beschermd erfgoed

De site Lange Max is gelegen op circa 3 kilometer ten noorden van de dorpskern van Koekelare. Het gehucht noemt er Leugenboom.

Op het domein tref je beschermd erfgoed.

Het gerestaureerde bakhuisje springt door zijn witte kleur in het oog. Het bakhuis met zijn dwarsoven leunt aan tegen een stal en een stapelruimte met een droogzolder. Daar konden de vruchten droog gehouden worden. Ook de dieren in de stal konden destijds profiteren van de warmte van de oven. Het is dus goed te begrijpen dat dit uitzonderlijk gebouwtje werd beschermd.

De Lange-Maxdreef dateert uit de moderne Vlaamse ontginningsperiode. Ze is eveneens beschermd doordat ze getuigt van het strakke drevenpatroon dat ontstond tijdens de systematische ontginningen. Het achterliggende bos werd gevrijwaard door de kasteelbewoner.

Net vóór het bos ligt verzonken in de weide de geschutbedding van Lange Max. Deze immens betonnen constructie is het tastend bewijs van de grootte van het kanon. Ga de bedding bekijken, dan pas zal je begrijpen dat hier het toenmalig grootste kanon van de wereld stond.

Deze drie elementen samen hebben ervoor gezorgd dat het geheel als dorpszicht werd beschermd.

De site Lange Max is ook de ideale setting voor een mooie wandel- of fietstocht. Naast de eigen Lange Max-wandeling zijn er ook tal van fietsroutes die de site aandoen. Ook de IJzerfront-autoroute heeft hier een vaste stopplaats.

Komt u met de fiets of de wagen, dan voorziet de site Lange Max voldoende parkeergelegenheid, niet alleen voor auto’s en fietsers, maar ook autocars kunnen vlot parkeren.

Het Domein…

Lange Max Museum

Geschutbedding

Bakhuis

Lange-Maxdreef

Herdenkingsmonument

Gerrit Germonpré-dreef

Brasserie