Open Monumentendag

op 11 sept. (van 10u tot 18u) GRATIS te bezoeken

De organisator “Herita” maakt er ieder jaar heel wat werk van. Veel aandacht gaat echter naar de grootsteden…

Lange Max Museum, met medewerking van de gemeente Koekelare, gaat er echter fier op om telkens dicht bij de deur een fantastisch programma te kunnen voorleggen… maar het is niet altijd goed geweten bij de eigen bevolking.

Dit jaar pakken we met de hoofdthema’s “Duurzaamheid en Circulaire Economie” nog groter uit dan ooit tevoren. Daarom dit bericht:

Op de Lange Max-site, nabij de bedding van het voormalig kanon, zullen meerdere gidsen opgesteld staan elk met hun eigen verhaal. Ze belichten thema’s rond het spaarzaam omgaan met grondstoffen en het hergebruik ervan.

Deze keer brengen we passende onderwerpen van wat de Duitse militaire overheid organiseerde en wat de Duitse bevolking deed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook in Duitsland was het motto “noodzaak is de moeder van de vindingrijkheid”.

Een heel actueel thema gaat over de heraanleg van de Oostmeetstraat. Vroeger lag daar een oude tramlijn, waarvan de tramrails op hoogovenslakken lagen. In 1955 werden de brokken assen van deze bedding uitgebroken, gemalen en gerecupereerd om er “assestenen” van te maken. Het productieproces zal tot in de kleinste details worden toegelicht aan de hand van originele machines.

Een pittig en rijkelijk geïllustreerd onderwerp zal “prostitutie tijdens WO 1” zijn. Dit onderwerp kan mits een kanttekening ook in relatie gebracht worden met de hoofdthema’s. Een re-enactment groep, We Will Remember Pops, zal deze historische gebeurtenissen op een ludieke wijze tot leven brengen. De mobiele kamer voor de daad, anno 14/18, zal er zijn, de dames ook. Er is daarbij een passende ‘ontkleed-wedstrijd’. Mannen zullen er een Schwanzkontrole ondergaan.

Natuurwerkgroep De Kerkuil vzw toont dan weer het circulair gebruik van afvalhout, zoals het hergebruik van de takken van knotwilgen en andere bomen. Door creatief te zijn, kunnen er mooie en nuttige zaken gemaakt worden. Ook tonen ze hoe je grote nestkasten kan omvormen naar nestkastjes voor kleine vogelsoorten. Kinderen kunnen op hun infostand aan de slag.

Kom zeker langs. Lange Max vzw geeft aan elke 100ste bezoeker een geschenkbon voor een gratis gidsbeurt voor een groep naar keuze.

Vergeet ook niet onze partners in Koekelare te bezoeken!
Ook het Fransmansmuseum en Hovaeremolen hebben heel wat te bieden.
De Brouwerij is het centraal infopunt van Open Monumentendag voor Koekelare.

Door dit bericht zult u zondagavond 11 september, bij het horen van het nieuwsbericht over de vele duizenden bezoekers aan Open Monumentendag niet zeggen “Oei! was het vandaag Open Monumentendag? Deju, te laat”.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: